Materialele de constructie clasice sunt cele mai des folosite, deoarece durabilitatatea acestora in decursul timpului a fost deja verificata. In aceasta categorie se incadreaza si membranele hidroizolatoare.

O hidroizolatie bituminoasa este apreciata pentru avantajele pe care le ofera. Va fi folosita, in special, pentru terase si acoperisuri, dar este la fel de utila si la hidroizolatia fundatiilor.

Ce este hidroizolatia bituminoasa?

Bitumul este un material cu proprietati impermeabile si aderente. Este folosit drept constituent de baza pentru hidroizolatii cu membrane bituminoase.

Alaturi de bitumul modificat, se regasesc, in covorul hidoizolator, aditivi din gama elastomerilor si plastomerilor. Aceste materiale vor juca un rol important in asigurarea factorului de impermeabilizare si aderenta cu suportul peste care se monteaza hidroizolatia. In plus, pentru rezistenta membranei este inclusa o armatura din polyester netesut sau din fibra de sticla.

Desi nu ar parea necesar, lucrarea de hidroizolatie cu membrana bituminoasa ofera si un aspect estetic, pe care producatorul a ales sa-l realizeze fie cu ardezie naturala, folie din aluminiu sau nisip. Dupa punerea in opera, membrana va feri cladirea de infiltratii si deteriorari prin:

 • Rezistenta mecanica, care se poate obtine in functie de tipul amestecului dintre bitum si armatura inclusa;
 • Elasticitate, ce este conferita de constituentii inclusi in reteta;
 • Flexbilitate pentru orice montare in plan orizontal, inclinat sau vertical;
 • Durabilitate mare, indiferent de locul in care este montata: in aer liber sau sub nivelul solului;
 • Posibilitatea de a fi folosita si pentru terase circulabile;
 • Alaturarea la masuri specifice de termoizolare, devenind parte a termosistemului.
 • Oricare dintre aceste beneficii arata ca o lucrare de hidroizolare cu membrana bituminoasa ramane metoda recomandata de toti constructorii, cu conditia ca solutia aleasa sa ofere maximul de avantaje.

Ce metode de aplicare exista?

Pentru o firma profesionista, lucrarile de hidroizolare cu membrana bituminoasa sunt, in principiu, usor de realizat. Tocmai de aceea, este important sa colaborati cu profesionisti, deoarece stabilirea cantitatii de material si modul de punere in opera sunt decisive.

Primul pas consta in masurarea suprafetei suport. Valoarea obtinuta se suplimenteaza cu circa 12% pana la 15% in plus, pentru a fi acoperite portiunile in care materialul se suprapune pentru termosudare. Montajul se face in conditii normale de temperatura si pe un suport uscat si curat.

Nu se lucreaza in conditii de umezeala excesiva sau precipitatii. Punerea in opera se realizeaza prin doua metode, pe care le prezentam in continuare:

 • Fixare la cald – Metoda este clasica si poate fi intalnita pe majoritatea santierelor. Particularitatea consta in faptul ca manopera implica folosirea unei surse de caldura activa, cu flacara deschisa. Se foloseste o butelie cu gaz si un arzator. Pregatirea suportului nu implica lucrari speciale, insa este recomandat sa fie curat si, eventual, aspirat de praf. Este necesar sa fie facut un plan de montare. Fie se va lucra longitudinal, fie transversal. In ambele situatii materialul trebuie suprapus si termosudat cu atentie pe aceasta portiune. In timpul termosudarii se folosesc scule de mana pentru presarea membranei;
 • Fixare la rece – Solutia este aplicata atunci cand sunt necesare precautii in legatura cu folosirea unei flacari deschise. Este absolut necesar ca suprafata pe care se executa lucrarea sa fie curatata in amanunt. Fixarea cu mastic pentru materiale bituminoase se executa, in general, pe zone mici sau in locuri greu accesibile. Motivul este legat de productivitatea relativ mica pe care aceata metoda o are in raport cu varianta anterioara.
  Se va retine, deci, ca exista posibilitatea de a aplica hidroizolatie cu membrana bituminoasa in doua straturi. In acest caz se va tine cont ca partea interioara a celui de-al doilea strat sa fie pozitionata peste marginile deja suprapuse ale primul strat.

Pentru oricare dintre metode, rezultatul este un spatiu care nu poate fi circulat. Pentru a deveni un spatiu circulabil, este necesar sa fie turnata o sapa si, eventual, aplicat un material de finisare, cum este gresia.

Hidroizolatia bituminoasa aplicata in plan vertical pe parapetul unei terase se va fixa cu benzi din aluminiu. Etansarea intre benzi si parapet se face cu mastic bituminos.

 

 

LEAVE A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.